Ängelholms Hembygdspark – en kombination av äventyr, djur och historia

Kontakta Ängelholms Hembygdspark

Ängelholms Hembygdspark är en unik plats där historia, kultur och natur möts. Belägen på en skogklädd kulle i utkanten av Ängelholm, har parken blivit ett populärt resmål för både lokalbefolkningen och turister. Här kan hela familjen njuta av en blandning av museer, djurhägn, lekplatser och aktiviteter som lockar besökare året runt.

Ängelholms Hembygdspark grundades på 1920-talet av Ängelholms Hembygdsförening, som samlade historiska byggnader och föremål från hela regionen. Parken är ett levande museum som erbjuder en resa tillbaka i tiden genom sina välbevarade byggnader, såsom Luntertunstugan från 1673 och Grönvallska Gården från 1817. Varje byggnad ger en unik inblick i regionens historia, från gamla bondgårdar till industrisamhällen.

Information om Ängelholms Hembygdspark

Museer som väcker nyfikenhet

Parken är hem till flera spännande museer som fascinerar både unga och gamla. Tekniska museet visar gamla maskiner, cyklar och bilar, inklusive Sveriges kanske äldsta bil, en Oldsmobile från 1899. Skolmuseet bjuder på en nostalgisk resa genom tidiga klassrumsmiljöer, komplett med gamla skolbänkar och läromedel från förr.

Ett annat populärt stopp är Järnvägsmuseet, som hyllar Ängelholms järnvägshistoria. Här kan besökare se historiska lok och vagnar samt utforska hur järnvägen har format stadens utveckling. Pyttebanan, en miniatyrjärnväg, är särskilt populär bland barn, men fascinerar även vuxna med sina detaljerade modellbyggen.

Familjevänliga aktiviteter och äventyr

Barnen kan spendera timmar på den stora lekplatsen som är fylld med roliga och utmanande lekredskap. För de som söker ännu mer spänning erbjuder Upzone Äventyrspark linbanor, höghöjdsbanor och klättringsaktiviteter. Med banor som sträcker sig upp till 15 meter över marken är detta ett äventyr som ger adrenalin för hela familjen.

En annan populär attraktion är Pytteskogen, en äventyrsstig som tar barnen genom fantasifulla miljöer. Under sommaren hålls även barnteaterföreställningar, ofta med klassiska figurer som Pettson och Findus, vilket gör besöket minnesvärt för de yngre.

För djurälskare finns det mycket att upptäcka i Ängelholms Hembygdspark. Parken har flera hägn med olika djur, från lantbruksdjur som getter och hästar till mer exotiska arter som papegojor och fasaner. Linderödsgrisar, Skånska Blommehöns och dovhjortar är bara några av de djurarter som besökare kan träffa på nära håll.

Evenemang och traditioner

Parken är också en plats för tradition och firande. Varje år anordnas en stämningsfull julmarknad veckan före första advent, där besökare kan njuta av julstämning, hantverk och lokala delikatesser. Under sommaren fylls parken av teateruppträdanden, konserter och andra evenemang som engagerar hela staden.

Ängelholms Hembygdspark är öppen året runt och har fri entré. Museerna håller öppet under högsäsong, och parken erbjuder även flera picknick- och grillplatser för den som vill njuta av en lunch i det gröna. Det är ett perfekt utflyktsmål för familjer, skolklasser och alla som vill uppleva en bit av Ängelholms rika historia och natursköna miljö.

Med sitt breda utbud av aktiviteter och attraktioner är Ängelholms Hembygdspark en plats som ständigt överraskar och förtjusar sina besökare. Oavsett om du är ute efter historiska insikter, naturupplevelser eller adrenalinfyllda äventyr, erbjuder parken något för alla. Det är inte bara en park, utan ett levande kulturcentrum som speglar det bästa av Ängelholm och Skåne.

Museer i Ängelholms Hembygdspark

Grönvallska Gården

Grönvallska Gården i Ängelholms Hembygdspark
Grönvallska Gården i Ängelholms Hembygdspark

Grönvallska Gården är ett trevligt exempel på ett burget borgarhem från den senare delen av 1800-talet. Gården i tegel och furu-korsvirke uppfördes år 1817 och låg tidigare, som gatunumret ovanför dörren visar, på Storgatan 73.

Ägaren till landets då största rull-läderindustri ”Sydsvenska Läderfabriken”, Vilhelm Grönvall med familj bodde på gården i början av 1900-talet. Familjen skänkte boningshuset till Hembygdsparken i samband med en ombyggnad av läderfabriken och bekostade uppförandet i parken.

Till gården hörde tidigare också ett mindre halmhus som var inrett som både boskapshus, vedbod, avträdeshus och svinstia.

Här finns kakelugnar och andra tidsenliga inventarier som visar hur en välbeställd borgarfamilj bodde på 1800-talet. Väggarna pryds av familjeporträtt och den Grönvallska släkttavlan, men också av många andra tavlor med Ängelholmsmotiv från den här tiden. I utdragssängen finns en sängvärmare i koppar – en nödvändighet under bistra vintermånader.

Luntertunstugan

Luntertunstugan i Ängelholms Hembygdspark
Luntertunstugan i Ängelholms Hembygdspark

Luntertunstugan är ett stort bondehem från 1700-talet. Den var under många år boningshus i den kringbyggda bondgård som låg snett emot det gamla Luntertuns kyrkoruin. Man vet inte säkert när stugan byggdes, men i takbjälken ovanför ingången finns årtalet 1673 inhugget.

Längan är typisk för nordvästskånsk byggnadstradition från 1600-talet, med stabilt korsvirke och vitkalkat lerkline i facken. Skorstenens nedre del utgjorde kökshärden där man lagade maten, och värme i stugan fick man genom utliggarugnen som stod i förbindelse med bakugnen och köksspisen.

Luntertunstugan skänktes till hembygdsföreningen 1935 då parken anlades. Den är inredd med gamla inventarier, möbler och verktyg som var nödvändiga för en familj i självhushållets tid. Stugan kan sägas för oss vara en länk från den försvunna staden Luntertun, Ängelholms föregångare.

Lädermuseet

Lädermuseet i Ängelholms Hembygdspark
Lädermuseet i Ängelholms Hembygdspark

Läder- och Lokalhistoriska Museet färdigställdes 2008 och innehåller utställningar från Ängelholms läderepok. Där finns också utställningar om stadens tid som husar-stad och trätoffel-tillverkning, och här ryms också tillfälliga utställningar av olika slag.

Skolmuseet

Skolmuseet i Ängelholms Hembygdspark
Skolmuseet i Ängelholms Hembygdspark

Skolmuseet invigdes 2000. Här finns diverse föremål från nedlagda skolor i trakten. Med skolsal från mitten av 1800-talet i bottenvåningen och utställningar om olika skolämnesområden på övervåningen. En samling av gamla skolfoton finns också, liksom den nya Sparbanksutställningen som invigdes 2017.

Tekniska museet

Tekniska museet i Ängelholms Hembygdspark
Tekniska museet i Ängelholms Hembygdspark

Tekniska Museet öppnades i april 1994. Innehåller gamla cyklar, mopeder, motorcyklar och bilar och där finns också en gammal hästvagn. Gymnasieskolans bygg- och anläggningslinje utförde bygget.

Platsen för Ängelholms Hembygdspark

Området där Ängelholms Hembygdspark ligger var så sent som under 1700-talets tidigare del likt en sandöken, dyner som sträckte sig från havet ända upp till Rebbelberga kyrka.

Rebbelberga kyrka
Rebbelberga kyrka

Åtskilliga gånger bad stadens borgare myndigheterna om hjälp med att komma tillrätta med förhållandena. Först 1738 reagerade Riksdagen och beviljade medel. Då var det bönderna i Rebbelberga som klagade och berättade, att stora drivor flygsand lade sig runt sockenkyrkan. Det var med svårighet man kunde öppna kyrkdörrarna för gudstjänst.

Linnés “Skånska resa 1749”
Linnés “Skånska resa 1749”

De första insatserna skedde just i området där Hembygdsparken ligger, mellan Rönneå och Rebbelberga.

Man byggde gärdesgårdar som stoppade sanden. Efterhand som sandvallarna längs hindret växte lyftes de upp. Så småningom nådde vallarna cirka tre meters höjd. Många sådana vallar anlades och man blev efterhand herre över sanden.

Om sandens framfart och om åtgärderna att bemästra den, står att läsa i Linnés “Skånska resa 1749”. Så småningom planterades furor och senare lövträd. Inte förrän ett par decennier in på 1800-talet fick träden riktigt rotfäste.

1935 uppläts området till den nybildade Ängelholms Hembygdsförening. Den första parkanläggningen började i det sydöstra hörnet av området.

Klockstapel från Vittaryd i Småland
Klockstapel

Senare grävdes fågeldammen som nödhjälpsarbete och parken inhägnades med en jord- och stenvall längs Thorslungsgatan och Danielslundsgatan.

Stigar tillkom, och ett par hagar, där de första djuren hölls fyra dovhjortar som köptes från Slottsskogen i Göteborg.

Anläggningen har sedan vuxit med byggnader, skulpturer, en lekplats, scen med sittplatser, ytterligare djur och så det utbyggda värdshuset.

Museerna är en viktig del av anläggningen. Här finns mangårdsbyggnaden till Luntertun nr 1 “Luntertunstugan” från år 1673, som flyttats från Luntertun. Den Grönvallska gården, uppförd 1817 och förvärvad av garvaren Ludvig Grönvall år 1865, låg vid Storgatan och flyttades till parken 1994.

Målningar ur den bibliska historien, i klocktornet utförda av konstnären Pär Siegård
Målningar ur den bibliska historien, i klocktornet utförda av konstnären Pär Siegård

Vidare finns en klockstapel från Vittaryd i Småland. I denna finns några målningar ur den bibliska historien, utförda av den kände konstnären Pär Siegård. Vidare finns det Tekniska Museet som uppförts under 1992/1993 samt Skolmuseet uppfört 2000/2001. Läder och Lokalhistoriska museet uppfördes 2008.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *