Museer i Ängelholms Hembygdspark

Grönvallska Gården

Grönvallska Gården i Ängelholms Hembygdspark
Grönvallska Gården i Ängelholms Hembygdspark

Grönvallska Gården är ett trevligt exempel på ett burget borgarhem från den senare delen av 1800-talet. Gården i tegel och furu-korsvirke uppfördes år 1817 och låg tidigare, som gatunumret ovanför dörren visar, på Storgatan 73.

Ägaren till landets då största rull-läderindustri ”Sydsvenska Läderfabriken”, Vilhelm Grönvall med familj bodde på gården i början av 1900-talet. Familjen skänkte boningshuset till Hembygdsparken i samband med en ombyggnad av läderfabriken och bekostade uppförandet i parken.

Till gården hörde tidigare också ett mindre halmhus som var inrett som både boskapshus, vedbod, avträdeshus och svinstia.

Här finns kakelugnar och andra tidsenliga inventarier som visar hur en välbeställd borgarfamilj bodde på 1800-talet. Väggarna pryds av familjeporträtt och den Grönvallska släkttavlan, men också av många andra tavlor med Ängelholmsmotiv från den här tiden. I utdragssängen finns en sängvärmare i koppar – en nödvändighet under bistra vintermånader.

Luntertunstugan

Luntertunstugan i Ängelholms Hembygdspark
Luntertunstugan i Ängelholms Hembygdspark

Luntertunstugan är ett stort bondehem från 1700-talet. Den var under många år boningshus i den kringbyggda bondgård som låg snett emot det gamla Luntertuns kyrkoruin. Man vet inte säkert när stugan byggdes, men i takbjälken ovanför ingången finns årtalet 1673 inhugget.

Längan är typisk för nordvästskånsk byggnadstradition från 1600-talet, med stabilt korsvirke och vitkalkat lerkline i facken. Skorstenens nedre del utgjorde kökshärden där man lagade maten, och värme i stugan fick man genom utliggarugnen som stod i förbindelse med bakugnen och köksspisen.

Luntertunstugan skänktes till hembygdsföreningen 1935 då parken anlades. Den är inredd med gamla inventarier, möbler och verktyg som var nödvändiga för en familj i självhushållets tid. Stugan kan sägas för oss vara en länk från den försvunna staden Luntertun, Ängelholms föregångare.

Lädermuseet

Lädermuseet i Ängelholms Hembygdspark
Lädermuseet i Ängelholms Hembygdspark

Läder- och Lokalhistoriska Museet färdigställdes 2008 och innehåller utställningar från Ängelholms läderepok. Där finns också utställningar om stadens tid som husar-stad och trätoffel-tillverkning, och här ryms också tillfälliga utställningar av olika slag.

Skolmuseet

Skolmuseet i Ängelholms Hembygdspark
Skolmuseet i Ängelholms Hembygdspark

Skolmuseet invigdes 2000. Här finns diverse föremål från nedlagda skolor i trakten. Med skolsal från mitten av 1800-talet i bottenvåningen och utställningar om olika skolämnesområden på övervåningen. En samling av gamla skolfoton finns också, liksom den nya Sparbanksutställningen som invigdes 2017.

Tekniska museet

Tekniska museet i Ängelholms Hembygdspark
Tekniska museet i Ängelholms Hembygdspark

Tekniska Museet öppnades i april 1994. Innehåller gamla cyklar, mopeder, motorcyklar och bilar och där finns också en gammal hästvagn. Gymnasieskolans bygg- och anläggningslinje utförde bygget.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *